Практика застосування Теплового насоса    Дата:  25-12-2012

Шановні пані та панове!

Усім потрібне тепло в приміщеннях, особливо взимку! Коли перевірені джерела тепла (газ, дрова, вугілля тощо) постійно дорожчають, використання альтернативних джерел опалення все частіше використовується і в нашій країні. Наша компанія постачає в Україну кліматичне обладнання Mitsubishi Electric. у тому числі й теплові насоси "Повітря-Вода".

При продажу систем опалення на базі теплових насосів, особливо преміум-класу, багато замовників хочуть подивитися в роботі дані пристрої. Але, як правило, продемонструвати дії опалення дорогим тепловим насосом дуже складно. Адже більшість їх встановлені в "серйозних приміщеннях" та їхні господарі не бажають бачити незнайомих людей у ​​себе. А тим більше спілкуватися з ними та щось розповідати.

Тому на початку 2012р. керівництво дало добро на створення діючого демо-стенду на базі теплового насоса "повітря-вода" від Mitsubishi Electric. Крім того, цей стенд було вирішено використовувати і для опалення салону «КОНДИЦІОНЕРИ» на Оболоні, оскільки від центрального опалення приміщення було відключено. Так би мовити, можна продемонструвати систему в роботі вимогливим замовникам, та й самим почуватися комфортно в наші тепер уже суворі зими. На даний момент, тепловий насос запущений та опалює салон «КОНДИЦІОНЕРИ» у Києві на Оболоні.

Що входить до системи опалення? Для опалення приміщення загальною площею 120м3 було вирішено використовувати інверторний тепловий насос Mitsubishi Electric ZUBADAN, модель PUHZ - HRP125 з потужністю обігріву 14кВт. Для нашого приміщення це із запасом, але для багатьох приміщеннь – це найбільш підходяща за параметрами модель. Природно, що для управління всією системою було взято контролера Mitsubishi Electric, а саме модель PAC-IF 031. Система опалення була розбита на 6 контурів. 3 контури - це опалення різних приміщень за допомогою низькотемпературних радіаторів Т33. 4-й контур – це опалення фанкойлом, встановленим безпосередньо на демо-стенді. 5-й контур – це фрагмент опалення «тепла підлога». І останній контур – це подача теплоносія до бака для отримання гарячого водопостачання. Зважаючи на необхідність роботи в наших широтах систем опалення тепловими насосами за бівалентною схемою, на демо-стенді встановлено як додаткове джерело тепла електрокотел. Він також керується за допомогою PAC-IF31.

Перші враження від опалення тепловим насосом. Раніше для опалення приміщення ми використовували неінверторний касетний кондиціонер GREE. До теператури на вулиці мінус 15-18оС він справлявся, але за температури нижче доводилося використовувати електроконвектори. Відчуття не дуже приємні: повітря сухе, площа обігріву – «місцями тепло». Працювати не зручно. Під час використання системи опалення на тепловому насосі зовсім інші відчуття. По-перше, тепло у всьому приміщенні, а не «місцями спекотно». На ніч встановлюємо температуру подачі у системі 25-30оС. Температура на вулиці сягала вже мінус 16оС. Сьогодні на вулиці мінус 12оС, але у приміщенні тепло. Коли температура надворі була мінус 15оС виставляли температуру подачі 40-42оС. Було трохи спекотно у приміщенні. Тепер про споживання електроенергії. Вимірювали 17.12.12. Температура на вулиці – -12оС. При температурі подачі 40 оС миттєве споживання електроенергії становило 1,98 кВт/год. Т подачі 45 оС - споживання - 2,44 кВт / год, Т подачі 50 оС - споживання 2,65 кВт / год, Т подачі 55 оС - споживання 4,25 кВт / год.

Багато це чи мало – вирішуйте самі. Зауважу, що електрокотел ми ще не вмикали. Плануємо і надалі проводити вимірювання режимів роботи нашої системи опалення.

Що особливо приємно: можна легко керувати системою, змінюючи температуру всередині приміщення за бажанням. Це може зробити навіть найдосвідченіша в техніці людина. При зміні робочих параметрів (наприклад температури подачі теплоносія) система швидко виходить на заданий режим. Якщо зміна становить +5 оС, система виходить на режим хвилин за 7-10. Якщо зміни становлять мінус 5 оС, вихід на режим відбувається хвилин за 30, але при цьому споживання самого теплового насоса становить приблизно 180-200 Вт.

Загальне враження: система легко монтується і легко обслуговується, споживання електроенергії розумне, її можна додати до вже діючої системи опалення з мінімальними змінами, системою легко керувати і при цьому комфортно почуватися в приміщенні.

Подивитись систему у дії ви можете за адресою: м.Київ, пр. Г.Сталінграда 6, корп. 5, Салон «КОНДИЦІОНЕРИ», поставити запитання за телефоном 044-360-54-07.

Повернутись